>’’ Peki nedir BESLENME? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME:
Beslenme, besinlerin üretiminden insan hücresinde kullanılmasına değin geçen tüm aşamalarda insanla besin arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Eylem olarak beslenme, büyüme yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin yeterli ve dengeli alınmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, besinlerin vücudun gereksinimi kadar enerji, protein, karbonhidrat vitamin ve mineralleri sağlayacak miktarda alınmasıdır. Beslenme yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle gebelikten itibaren önem kazanmaktadır. Beslenme hiçbir zaman sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Besinlerimiz çok çeşitlidir .Her çeşit besinin bileşiminde değişik miktarlarda ‘’besin öğesi’’ dediğimiz kimyasal moleküller bulunur.Sebzeler, meyveler, süt ve ürünleri, her türlü etler, unlu gıdalar, kurubaklagiller,çeşitli yağlar yoluyla aldığımız bu besin öğelerini altı grupta toplayabiliriz:

PROTEİNLER: Proteinler, enerji sağlamalarının yanı sıra hücrelerin esas öğesi olduklarından büyüme, gelişme, yıpranan hücrelerin yenilenmesi için de gereklidirler. Ayrıca proteinler besin öğelerinin vücutta kullanılmasında görev alan enzimlerin ve bazı hormonların da yapısını oluştururlar.

YAĞLAR: Yağlar en çok enerji veren besin öğeleridir. Elzem yağ asidi ve yağda eriyen vitamin- ler (A,D,E,K Vitaminleri) vücuda yağ ile alınırlar. Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler. Yağlar organları çevreleyerek dış etkenlerden korur, midenin boşalmasını geciktirir.

KARBONHİDRATLAR: Vücudun harcadığı enerjinin büyük bir bölümünü sağlarlar. Beyin dokusu enerji için genellikle karbonhidratları kullanır. Su ve elektrolitlerin vücutta tutulmasını sağlarlar. MİNERALLER: Minerallerin bazıları vücudun kemik ve diş gibi sert dokularının yapı taşıdırlar. Minerallerin çoğu hücre çalışması için elzemdir. Vitaminlerle birlikte besin öğelerinin yıkım ve yapımındaki kimyasal değişmelerde düzenleyici olarak görev alırlar.

VİTAMİNLER: Vitaminler vücut çalışmasında biyokimyasal tepkimeleri düzenlerler. Sinir ve sindirim sistemlerinin normal çalışması için gerekli olup, büyümeye yardımcıdırlar. SU: Su, besinlerin vücuda alınması, sindirimin kolaylaşmasını, hücrelere taşınmasını ve hücrelerde metabolizma sonucu oluşan zararlı öğelerin dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca su vücut ısısının denetimi için de gereklidir.
Oku Bil Sor Sorgula? Kısaca Bilgilenmek Lazım?

Önceki Metin

Next Article

İlgili Yazı

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
Yorum yazarken HTML kodlarını kullanabilirsiniz.

Have no product in the cart!
0