>

Zeytinyağı kaç çeşit üretilir?

Marketten herhangi bir tescilli marka zeytinyağını aldığımızda üzerine yazan Naturel, Sızma, Rafine, Riviera zeytinyağı ne demektir.

Naturel zeytinyağı; Yeşilimsi sarı renkte, zeytinin koku ve tadını en doğal biçimde muhafaza eden, doğal yollarla elde edilen bir zeytinyağı çeşididir. Kendi içinde ikiye ayrılır:

  1. Sızma; Sızma veya basınçla elde edildiği için bu adı almıştır. Dolayısıyla üretilirken hiçbir kimyasal işlem uygulanmaz. Asit oranı genelde 0-0.3 arasıdır. Çiğ olarak salatalarda veya direkt kahvaltıda kullanılması tavsiye edilir.
  2. Naturel; Sızmaya oranla daha yoğun zeytin tadı ve kokusu içeren, asitliği 1-2 arası olan çeşididir.

Son zamanlarda üretimi yapılabilen organik zeytinyağı da naturel grubuna girer.

Rafine Zeytinyağı; Asitliği yüksek olan zeytinyağını (zeytinyağı hava ile temas ettiğinde veya uzun süre bekletildiğinde asitliği yükselir) daha yenilebilir hale getirmek için fiziksel rafinasyon işleminden geçirmek gerekir. Bu arada rafinasyon işlemi sırasında uygulanan yöntem olsun, kullanılan kimyasallar olsun sağlığa zararlı değildir. Rafinasyon sayesinde asit oranı sıfıra iner ve yağın kalitesini bozan maddeler uzaklaştırılır.

Riviera Zeytinyağı; Rafine ve naturel yağların belli oranda karışımıdır. Karıştırılan yağların kalitesine göre riviera yağın kalitesi değişir. Daha ekonomik olduğu için yemeklerde, kızartmalarda kullanılması uygun olur.

Önceki Metin

Next Article

İlgili Yazı

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
Yorum yazarken HTML kodlarını kullanabilirsiniz.

Have no product in the cart!
0