>Keten Tohumu

>Oku Bil Sor Sorgula? Kısaca Bilgilenmek Lazım?
TOZ KETEN TOHUMU

Toz formunda Keten Tohumu , % 8 10 civarında sabit yağ içeren beraberinde % 34 oranda protein, % 40 oranında dietetik lif ve % 0,7 oranında sindirilebilir özellikte lignanlar bulunan, ısıl işlem görmemiş, yüksek teknolojili yöntemle elde edilmiş özel beslenme ürünüdür.
Yaygın olarak kullanılan öğütülmüş keten tohumu, içerdiği doymamış yağ asitlerinin çabuk okside olma özelliği nedeni ile değerini süratle yitirir. Bunun yanında keten tohumunun sert ham kabuk dokusunun homojen olmayan bir şekilde parçalanması, barsak çeperlerine ciddi olarak zarar verebilir. Bu nedenle, sağlık amaçlı kullanımda, özel bir teknikle yapısındaki değerli sabit yağ, müsilaj hücrelerine ve lignanlara zarar verilmeden, optimal yarar sağlayacak şekilde hazırlanmış keten granülleri tercih edilmelidir.
Önerilen Kullanım Şekli ve Miktarı:
Lignanlar, sindirilebilir özellikte olan antioksidan etkileri nedeniyle toksik serbest radikalleri yakalayabilen diğer taraftan da belirgin bir hormonal dengeleme özelliğine sahip madde grubudur.
Keten granülü; yapısında % 8 civarında antiinflamatuar (yangıyı giderici), antialerjik etkilere sahip, Omega yağ asitlerinden ALA yı (Alfa Linolenik Asit) bulundurur.
Keten dietetik lifleri, granüllerin en önemli bileşenlerinden biridir. Müsilaj hücreleri, hacimlerinin en az dört katına kadar su tutma kapasitesine sahip oldukları için şişme özelliği gösterirler. Bu özellik sayesinde düzenli kullanımda bir süre sonra barsak peristaltiği normal olarak çalışmaya başlar. Barsak pasajlarından geçerken içermiş olduğu değerli sabit yağlar da emilime uğrar. Böylece gereksinim duyulan enerji karşılanmış olduğu gibi, tokluk, barsakta doluluk hissi vermesi, özellikle rejim yapan kişilerde sağlıklı kilo verilmesine yardımcı olur.
Keten granüllerinde vücudun optimal yararlanabileceği potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, bakır, çinko, selenyum ve boron gibi mineral bileşiklerinin oranı toplam %3 civarındadır.
Vitamin açısından zengin olan granüller, doğal ve aktif vitamin A  öncülü beta karoten, B Kompleks ( B1, B2, B3, B6, B12, folik asit vb) ve E Vitamini ( aktif tokoferol ) taşır.
Üretim teknolojisi ile tüm doğal içeriğinin etkinliği korunmuş olan keten granülleri, orijinal ambalajı açılmadan asgari bir yıl oda koşullarında muhafaza edilebilir. Ambalaj açıldıktan sonra hiçbir koruyucu madde içermediğinden buzdolabında saklanmalıdır.
Sabah ve akşamları 1 er yemek kaşığı keten granülü 1,5 su bardağı (250 ml) ılık su ile alınmalıdır. Peklik görüldüğünde bu miktar bir kat oranında arttırılabilir. Ancak bu amaçla kullanıldığında öncelikle barsak pasajının temizlenmesi önerilmektedir.

Prof. Dr. Ulvi ZEYBEK
Ege Üniversitesi
İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi

TOZ KETEN TOHUMU

Toz keten tohumu, eski çağlardan bu yana kullanılmakta olan en eski endüstriyel bitkilerden birisidir. Her yönüyle kullanılışına ilişkin çok sayıda popülasyon araştırması ve bilimsel incelemeler mevcuttur. Özellikle keten tohumu yağı, proteini, lifleri gibi maddeler sağlık açısından en yararlı yaşam destek ürünleri arasında kabul edilmektedir.
Keten %8 civarında yağ içeren, ancak bu sayede yüksek protein, lif ve sindirilebilir lignan içeriği kazandırılmış, tamamen doğal, ısıl işlem görmemiş, içeriğinin doğal yapısı, ileri teknoloji kullanılarak korunmuş olan bir özel beslenme ürünüdür.
Genel olarak 100 gramında aşağıdaki maddeleri içermektedir.
PROTEİN                       : 34 gram
DİYETETİK LİF :
        ÇÖZÜNÜR              : 22 gram
        ŞİŞER/ÇÖZÜNMEZ  : 19 gram
        TOPLAM                : 41 gram
KABUK DOKUSU TOPLAM : 6 gram
LİGNAN                          : 0,7 gram (700 mg)
YAĞ                               : 8 gram
RUTUBET                       : 7 gram
ORGANİK MİNERAL          : 3 gram
VİTAMİNLER                   : max. 1g
Bu doğal içeriği oluşturan maddeler tek tek ele alındığında keten protein granülünün neden önemli bir beslenme destekleyicisi olduğu kolayca anlaşılabilir.
Soya Protein granülündeki (% 50-55) yüksek protein oranına sahip olmamakla birlikte, enzim, hormon, nörotransmitter (sinir iletişimi sağlayan maddeler) vb. sentezi açısından metabolizmanın önemle gereksinim duyduğu tüm elzem (esansiyel) amino asitleri taşıması açısından bu proteinlere eşdeğer özelliktedir.
Başka hiçbir doğal, bitkisel kaynakta bulunmayan miktar ve özellikte olan keten diyetetik lifleri granüllerin en önemli bileşenlerinden birini oluşturur. Hemen yarı yarıya şişip çözünen ve çözünmeyen diyetetik liflerden oluşur. Şişip çözünen diyetetik lifler şeker olmayıp, ortalama 5-15 molekülden oluşmuş, nötral (Arabinogalaktan vb.) oligosakkaritlerdir. Bu maddeler beta glukan gibi, bağışıklık sistemini doğrudan güçlendirir. Diğer yandan dokuyu yumuşatıp, tahrişlerden ve patolojik toksinlerin dağılımına yol açan bazı enzimlerden koruyabilmektedir.
Şişip çözünmeyen diyetetik lifler yüksek miktarda (10-15 misli) su bağlayan, bağırsak içi yüzeyini canlandırıp, temizleyen maddelerdir.
Proteinler ve lifler birarada önemli ölçüde su bağlar ve jelleşir, böylece bir yandan (yemekten 20 dakika kadar önce alınıp üstüne 1-1,5 bardak su içilirse) tokluk hissi yaratır, bağırsak hareketini (peristaltizmi) artırıp kabızlığı engeller ve bağırsak içi kan dolaşımını artırarak ülserasyon, divertikülit gibi oluşumları engelleyebilir.
Sert ve taşlaşmış odunsu (lignifiye ) hücrelerden oluşmuştur. Keten tohumu doğrudan ezilip (toz edilip) kullanıldığında mühsil etkili bir drogdur. Bu etkinin oluşmasında şişen protein ve diyetetik lifler ve yüksek oranda buluna yağ kadar, bu kabuksu dokunun bağırsak iç yüzeyinde yarattığı tahriş ve yaralanmalar da rol oynamaktadır. Ham kabuk dokusu tahriş edici olduğu kadar, hazmı olanaksız bir maddedir.
Keten protein granülü üretilirken ısıl işlem uygulanmamış olmasına karşın, basınç altında bu doku parçalanıp ufalanır ve kaba olanları elenerek ayrılır, böylece granülün tahriş edici olması engellenirken, kabuk dokusunda bulunan, sağlık açısından çok değerli lignanlar yararlanılabilir hale getirilir.
LİGNANLAR bir yandan toksik serbest radikalleri nötralize ederek antioksidan etki gösterirken, diğer yandan belirgin bir hormonal dengeleme özelliğine sahiptir. Bu etkiden özellikle menopoz sorunları, meme, prostat ve kolon kanserlerinden korunmak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.
Keten protein granülü %8 civarında çok değerli, antialerjik, antienflamatuar etkili, omega yağ asitlerince zengin (en zengin ALA- ALFA linolenik asit kaynağı) zengin bir yağ fraksiyonu taşır. Bu miktar günlük mutad kullanım dozu dikkate alındığında , istenen sistemik etkiler için yeterli olmamakla birlikte özellikle kullanım amacına destek olur ve sindirim sistemi üzerinde dokuyu koruyucu, besleyici ve yumuşatıcı bir etki gösterir.
Organo mineraller ortalama %3 civarında bulunur ve vücudun kolayca emip yararlanabildiği organik tuzları ve kompleksleri halinde potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, bakır, çinko, selenyum ve boron içerir.
Vitamin açısından zengin olan granüller, doğal ve aktif vitamin A öncülü beta karoten, B- Kompleks, (B1, B2, B3, B12, folik asit vb.) ve E vitamini (aktif tokoferoller) taşır.
Üretim teknolojisi ile tüm doğal içeriğinin etkinliği (aktivitesi) korunmuş olan keten protein granülleri orijinal ambalajları açılmadan asgari bir yıl normal oda sıcaklığında saklanabilir. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır, zira hiçbir ek koruyucu ve katkı maddesi içermezler. Özellikle zayıflama rejimleri ile orta yaş ve üstü kişilerde yaşam destek ürünü olarak, çocuklarda ise beslenme destekleyicisi niteliği ile kullanılır.
Kullanım dozu, yemeklerden 20 dakika önce 1 silme çorba kaşığı alınıp üstüne 1-1,5 bardak su içilmesi önerilir. Çocuklarda yemekle birlikte bu dozun yarısı kadar verilebilir. Diyetetik liflerin kolesterol kadar diğer yağ bazlı maddeleri de bağlayıp atılımını sağladıkları dikkate alınmalıdır. Mutad dozu olan günde en az 15 gram granülün ortalama kalori yükü 38 Kcal civarındadır.
KETEN TOHUMUNA ALERJİSİ OLANLAR KULLANMAMALIDIR.
Eczacı / Doç Dr. Levent Tuğrul

Yapıştırma kaynağı

İlgili Yazı

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
Yorum yazarken HTML kodlarını kullanabilirsiniz.

Have no product in the cart!
0